Όλοι μαζί, σαν μία ΟΜΑΔΑ με Φρέσκο Άνεμο για το αύριο της ιστιοπλοΐας!

Η Σοφία Μπεκατώρου κράτησε για ακόμα μια φορά τη σημαία ψηλά!

Με θάρρος, τόλμη και αποφασιστικότητα μίλησε δημόσια για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη πριν χρόνια, ανοίγοντας τον δρόμο και σε πολλές, πάρα πολλές ακόμα γυναίκες να κάνουν το ίδιο, όχι μόνο στον χώρο του αθλητισμού, αλλά και στον καλλιτεχνικό τομέα.

Πλέον το #ΜeΤoo έγινε σκοπός αλήθειας και ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε την «πραγματικότητα» που μέχρι τώρα πιστεύαμε.
Τα στόματα άνοιξαν κι ο φόβος σταμάτησε πια να είναι τροχοπέδη.
Τέλος στις κοινωνικές προκαταλήψεις!
Τέλος στην αίσθηση ενοχής!

Ήμουν ο πρώτος που δήλωσα την παραίτησή μου απ’ την Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία, για μη αποδεκτές συμπεριφορές, ενάντια σε αθλητές, που ξεπέρασαν τα όριά μου.

Τώρα σας καλώ, με τη σειρά μου, να συστρατευτούμε όλες οι υγιείς δυνάμεις και να προτρέψουμε όλους να αδράξουν την ευκαιρία για μια «επανεκκίνηση» που θα φέρει επιτέλους την ιστιοπλοΐα στο ύψος που της αξίζει και όχι στα υπόγεια που ορισμένοι, με τις ανήθικες πράξεις τους, πήγαν να την κλειδώσουν.
Δεν περισσεύει κανείς σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια αλλαγής μίας διοίκησης 30ετίας!

Σας καλώ να ενισχύσουμε την Ομοσπονδία με νέους ανθρώπους, να φέρουμε περισσότερη επιστημονική γνώση και όρεξη για συνεργασία ώστε με αξιοπρέπεια και σεβασμό να επανασχεδιαστούν τόσο η δομή όσο και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί οι οποίοι θα εξασφαλίζουν ότι το σύστημα θα λειτουργεί όπως πρέπει, σεβόμενοι το «ευ αγωνίζεσθαι».

Οι προτάσεις και δεσμεύσεις μου για την υλοποίησή τους, είναι σαφείς και ξεκάθαρες. Κάθε ημέρα που περνά θα αναλύονται περισσότερο.

Ενδεικτικά κάποιες συμπληρωματικές:

Κτιριακά – Εγκαταστάσεις Ομίλων
Υποστήριξη των διοικήσεων των ομίλων με συντονισμένη παρουσία και παρέμβαση της διοίκησης της ομοσπονδίας σε Φορείς, Δήμους και Περιφέρειες ώστε να τακτοποιηθούν εκκρεμότητες ή να δημιουργηθούν υποδομές απαραίτητες για την αξιοπρεπή λειτουργία τους. Συγκρότηση νομικής και τεχνικής επιτροπής για συμβουλευτική υποστήριξη των ανωτέρω δράσεων κατά περίπτωση.,

Οικονομική οργάνωση – Έσοδα
Η ενίσχυση των Επιχορηγήσεων είναι αναγκαία με σκοπό να βρεθούν τα απαραίτητα έσοδα που θα συμβάλλουν στην κάλυψη των αναγκών των Ομίλων αλλά δεν πρέπει να είναι η μόνη πηγή εσόδων. Η χρηματοδότηση μπορεί να έρθει μέσα από χορηγίες πιέζοντας την πολιτεία για βελτίωση του φορολογικού καθεστώτος αλλά και ανάπτυξη ιδίων πόρων όπως έσοδα από εκπαιδευτικές δραστηριότητες και εκμετάλλευση εντευκτηρίων.
Εκμετάλλευση ευρωπαϊκών προγραμμάτων από ειδική συντονιστική ομάδα της ομοσπονδίας για λογαριασμό της ορθής τακτοποίησης του φακέλου υποβολής.

Οικονομική οργάνωση – Έξοδα
Ουσιαστική στήριξη των μετακινήσεων του αθλητικού δυναμικού καθώς και εκμετάλλευση ισοδύναμου και κωδικού ΜΑΝ.
Διαφάνεια και αξιοκρατική χρηματοδότηση των αθλητών των Εθνικών Ομάδων είναι ο ακρογωνιαίος λίθος επίλυσης αυτού του ζητήματος.
Διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κατηγοριών ανάπτυξης.
Η παροχή υλικών προς τους Ομίλους είναι σημαντικό να γίνεται με αξιοκρατικά κριτήρια δραστηριότητας και στοχοποίησης.

Ανοικτή Θάλασσα
Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στα ναυταθλητικά σκάφη (χαρακτηρισμός και φοροαπαλλαγές) καθώς και στις συμμετοχές πληρωμάτων με ταυτότητες Αθλητών ή όχι σε κατηγορίες αγώνων.

Ευέλικτη, κατά τόπους, διαδικασία διοργανώσεων Ομίλων για προώθηση και άλλων μορφών αγώνων (αθλητικός τουρισμός).

Προπονητές
Θα πρέπει να ιδρυθούν άμεσα σχολές προπονητών που να προάγουν τη σωστή κατάρτιση και εμφυσούν τις αξίες του ναυταθλητισμού καθώς και προπονητικά καμπ από ομοσπονδιακούς προπονητές. Στόχος είναι ο προπονητής να λαμβάνει την εκπαίδευση και γνώση που απαιτείται ώστε να λειτουργεί βάσει των αρχών που διέπουν τη δίκαιη αθλητική δραστηριότητα.
Επιδότηση προπονητών των περιφερειών και περιφερειακά προγράμματα εκπαίδευσης.

Επιστημονική Προστασία
Άμεση σύσταση επιτροπής που να είναι ειδική σε θέματα εκφοβισμού και σεξουαλικής παρενόχλησης ώστε όλοι οι αθλητές και όλες οι αθλήτριές μας να μπορούν να απευθύνονται σε αυτή, εφόσον υπάρχει ανάγκη.
Προσθήκη στην επιτροπή μιας ειδικής επιστημονικής ομάδας που να περιλαμβάνει και νομικές υπηρεσίες ώστε κάθε αθλητής να μπορεί να λαμβάνει συμβουλές και νομική βοήθεια στην περίπτωση που χρειαστεί.
Παράλληλα διεξαγωγή σχετικών σεμιναρίων της επιτροπής στην περιφέρεια όπου θα συμβάλλει ουσιαστικά στην κατάρτιση και την πληροφόρηση.

Αγώνες


Ως προς τους αγώνες, δεσμευόμαστε, την εναρμόνιση κανονισμού εθνικών ομάδων με την World Sailing και κατάργηση υπάρχουσας ώστε όλοι να συνάδουμε με τα παγκόσμια
πρότυπα.
Στελέχη Αγώνων για διοργανώσεις περιφερειακών (παροχή από την ΕΙΟ).
Συνεχής επιμόρφωση στελεχών αγώνων.

Είμαι βαθιά συνειδητοποιημένος ως προς τον ρόλο μου στα κοινά της ιστιοπλοΐας.

Κάθε μέρα, μαζί με τους αθλητές μας, σηκώνουμε τα πανιά της προσπάθειας, της προσωπικής εργασίας και του πάθους που έχουμε για δίκαιους αγώνες και δίκαιες νίκες. Όλα στο φως, με ήθος, τιμιότητα, συνέπεια, σωστή οικονομική διαχείριση, οργάνωση και διαύγεια.

Τίποτα δεν μένει στο σκοτάδι.

Σας καλώ όλοι μαζί, σαν ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ με Φρέσκο Άνεμο να δημιουργήσουμε ΣΗΜΕΡΑ ένα καλύτερο και φωτεινότερο αύριο για την ιστιοπλοΐα με γνώμονα την διαφάνεια, την αξιοκρατία και την εξωστρέφεια.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Γιάννης Παπαδημητρίου
Υποψήφιος Πρόεδρος
Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας